moderni štedilnik na drva

Dovod zunanjega zraka potrebuje vsak sodoben kamin!

Dovod zunanjega zraka potrebuje vsak sodoben kamin!

Kamini in lončene peči so odlični alternativni vir ogrevanja, ki ima številne prednosti, ob tem pa je pomembno, da se pravilno vgradi dovod zunanjega zraka.

Nemalokrat lahko na kakšnem forumu zasledite napačno prepričanje nekaterih ljudi, da neodvisen dovod zraka potrebujejo lokalne ogrevalne naprave le v pasivnih hišah, ne pa tudi v vseh drugih. To prepričanje je napačno.

V praksi velja, da vsak kamin ali lončena peč potrebuje neodvisen in kontroliran dotok svežega zunanjega zraka. To je posledica dejstva da se dandanes vgrajuje v stanovanja in stanovanjske hiše dobro tesna okna in so fasade dobro izolirane.

Sodobne hiše ne “dihajo” več tako kot starejše hiše, in zato na ta način ne moremo zagotoviti prehoda zadostne količine zraka, ki se porablja bi zgorevanju v kaminu. Tudi vgradnja javljalnika ogljikovega monoksida ni rešitev, ampak služi le kot opozorilo, če bi morda sistem dovoda zraka iz kakršnega koli razloga odpovedal oz. če v prostoru deluje dodaten porabnik kot npr. kuhinjska napa. 

Kako veliko cev potrebuje kamin za dovod zunanjega zraka?

V večini primerov je za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča dovolj cev premera 125mm, če gre za večje kurišče bomo potrebovali cev premera 150mm. Pri tem moramo paziti, da dve cevi premera 75mm ne bosta zadostovali, ampak moramo v tem primeru namestiti tri cevi premera 75mm. Manjše cevi imajo namreč manjši pretok zraka. Lahko pa za ta namen uporabimo pravokotne cevi dimenzij 55mmx220mm, saj jih lahko vgradimo v višino estriha.

Seveda pa mora biti zadnji del cevi pod kuriščem iz popolnoma negorljive aluflex-cevi, saj lahko v zelo redkih situacijah kakšen žareč del kuriva pade v dovod zraka. Da se izognemo takim nevšečnostim enostavno vgradimo v zadnji del gibljivo aluminijasto cev.

gradnja in materiali peči

Nasveti za izvedbo dovoda zraka za kamin

Kako pravilno izvesti dovod zunanjega zraka? Poglejmo si nekaj osnovnih nasvetov.

  • Kamini, ki so postavljeni na zunanjo steno, dovod zgorevalnega zraka naredimo tako, da v steni naredimo odprtino, na zunanji strani stene vgradimo fasadno rešetko s protimrčesno mrežico in odprtino z aluflex-cevjo povežemo s kuriščem ali kaminsko pečjo.
  • Pri kaminih v sredini prostora je najpogostejša izvedba dovoda zraka skozi estrih. Zunanjo odprtino po najkrajši poti povežemo s kurilno napravo. Da bo cev skrita v višino estriha lahko uporabimo kvadratne cevi dimenzij 55mmx220mm ali tri cevi premera 75mm.
  • V primeru da kamin stoji v prostoru ki je podkleteno, lahko naredimo zajem zraka skozi talno odprtino v kletni prostor, ki mora imeti stalno odprt zračnik za dovod zunanjega zraka.
  • Naslednja možnost je da pozidamo dimnik z zračnikom ali kako drugače naredimo vertikalni kanal za dovod zraka. Kanal naj ima vstopno odprtino nad streho, vendar nižje od dimnika, in vodi zrak do ravni tal pod kaminskim kuriščem. Zunanji dovod svežega zraka za gorenje je potreben zato, da se izognemo zajemanju zraka iz prostora. Danes praktično v nobenem sodobnem stanovanju, niti v starejšem s kakovostnimi okni, dotok količine zraka v prostor skozi fasado in okenske pripire ne zadošča za
dovod zraka v kaminu

S tem da ima kurišče svoj dovod zgorevalnega zraka, se izognemo tudi morebitnemu uhajanju dima v prostor, vzrok tega pa je največkrat podtlak v prostoru. Podtlak v prostoru največkrat povzročijo sodobne močne kuhinjske nape.

Ob vsem tem pa z dovolj svežega zraka zagotovimo tudi optimalni proces gorenja, s čimer dobimo več toplote. Vsa sodobna kaminska kurišča imajo tudi že predpripravljen direktni nastavek za priklop na dovod zunanjega zraka.

Dovod zraka v kamin in odvod dimnih plinov iz kamina sta tako v tokokrogu zraka povsem ločena od zraka v prostoru, s čimer zmanjšujemo hlajenje zraka v prostoru.

Smernica SZPV 407 o dovodu zunanjega zraka

V zvezi s požarno varnostjo enostavnih objektov, kot so enodružinske hiše, je potrebno upoštevati Smernice za požarno varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav Slovenskega združenja za požarno varnost. O dovodu zraka za kurilne naprave predpisuje Smernici SZPV 407. Smernica SZPV 407 navaja naslednje:

Prostor z eno ali več kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, s skupno nazivno toplotno močjo do 35 kW, mora izpolnjevati naslednje zahteve: 

  • imeti mora vsaj eno zunanje okno ali vrata, ki se odpira na prosto (prostori s povezavo na prosto) in prostornino vsaj 4 m³ na 1 kW skupne nazivne moči kurilnih naprav, zatesnjena oziroma naknadno zatesnjena okna ne izpolnjujejo te zahteve;
  • povezan je z drugimi prostori, ki imajo odprtine na prosto po predpisanih merilih;
  • ima odprtino na prosto s prosto površino vsaj 150 cm² ali dve odprtine s prosto površino vsake vsaj 75 cm² ali zračnik na prosto, ki ima ekvivalenten prosti presek odvisen od zahtevanega pretoka zraka.