Proizvodnja

Proizvodnja

Ponosni smo, da že več kot 120 let vzdržujemo tradicijo izdelave pečnic v Sloveniji.
Vsi naši izdelki so izdelani po naročilo, ter so vredni čakanja.
Rok izdelave je od 3 do 5 tednov.

Preberi več o tehnologiji proizvodnje

Do vašega kamina v nekaj preprostih korakih!

Več kot 120 let izkušenj – Vse pod eno streho !

Proizvodnja pečnic

Proizvodni program vsebuje proizvodnjo pečnic različnih barv, velikosti in oblik, proizvodnjo uporabne in okrasne keramike po naročilu in proizvodnjo keramičnih elementov za namene restavratorskih del starih lončenih peči in fasade hiš.


Proizvodna tehnologija temelji na stoletni tradiciji in izkušnjah dolenjskih pečarskih mojstrov z uporabo zdravju in okolju neškodljivih naravnih materialov, obdelanih na sodobni strojni opremi.

Pečnice ali kahle, kot se jim tudi tradicionalno reče na dolenjskem, proizvajamo na podlagi tehnologije ki temelji na kombinaciji oblikovanja elementov s postopkom stiskanja in vlivanja keramične mase v vnaprej pripravljene modele želenih oblik in vseh pripadajočih zaključkov.

Proizvodnja pečnic za izdelavo lončenih peči in kaminov je organizirana in usmerjena kot proizvodnja za znanega kupca, kar pomeni, da je osnova za proizvodnjo znana oblika in barva peči za določenega kupca, saj je oblikovanje peči del opreme bivalnega prostora in v precejšnji meri izraz individualnosti vsakega posameznika.

V proizvodnem programu so pečnice v petdesetih različnih oblikah in sedemdesetih različnih barvah ter kombinacije vseh omenjenih.
Izven standardnih oblik in barv izdelujemo tudi različne druge elemente po posebnih zahtevah tudi v barvah katere niso v redni proizvodnji.
Vse pečnice ali »kahlice«, kot se jim je včasih tudi reklo, so pred glaziranjem dimenzijsko usklajene (obrezane), tako da je zagotovljena hitra in natančna montaža brez dodatnih obdelav na mestu montaže. Robovi pečnic so rahlo zaobljeni in poglazirani, tako da nimajo neželjenih ostrih neglaziranih robov.

Naš program pečnic stalno posodabljamo in širimo. Zaradi povečanega povpraševanja smo pripravili nekaj sodobnih reliefov in oblik. V ponudbi imamo sedaj tudi večje dimenzije pečnic – 57 cm.
Vabimo Vas, da si velikosti, oblike in barve pečnic podrobno ogledate v prostorih našega salona.

Barve

Paleta barv, ki je standardna v proizvodnem procesu, zajema skorajda sedemdeset različnih barvnih odtenkov. Glazure katere uporabljamo za glaziranje so žgane na 1050 C sestavljene iz naravnih komponent in zdravju popolnoma neškodljive.

Efektne-prelivajoče barve ustvarjajo neenakomeren-rustikalen videz izdelane površine in odražajo bogastvo različnosti naravnih materialov.

Pečnice izdelujemo tudi v barvah ki niso v rednem proizvodnem procesu.

Površinska obdelava pečnic je lahko kombinirana z različnimi barvnimi okraski, slikami narave, živali, portreti ali umetniško obdelavo z eno ali večbarvno tehniko.

Različne reliefe, bordure, okraske, zlasti unikatne izvedbe, po želji izvedemo lahko v pozlačeni obliki z 24-karatnim zlatom.

Vse oblike in velikosti pečnic, so lahko v vseh barvah, ki so v redni proizvodnji ali pa namensko izdelane po želji kupca. Barvne izvedbe se cenovno razlikujejo v odvisnosti od zahtevnosti postopkov izdelave in uporabljenih materialov.

Tehnologija

Proizvodna tehnologija pečnic temelji na stoletni tradiciji izdelovanja lončenih peči in kaminov ter izkušnjah dolenjskih pečarskih mojstrov z uporabo in okolju neškodljivih naravnih materialov obdelanih na sodobni strojni opremi.

Proizvodna tehnologija temelji na kombinaciji oblikovanja elementov s postopkom stiskanja in vlivanja keramične mase v vnaprej pripravljene modele želenih oblik pečnic in vseh pripadajočih zaključkov potrebnih za postavitev lončene peči.

Proizvodni proces pečnic je prilagojen proizvodnji za znanega kupca, kar z drugo besedo pomeni, da je vsaka lončena peč ali kamin namensko izdelan za določenega naročnika lončene peči in predstavlja svojevrsten unikat. Posebna pozornost se posveča ročni obdelavi elementov kalibriranju na lasersko vodenih obreznih strojih.

Način organiziranja proizvodnje pečnic in tehnološka oprema je zelo prilagodljiva tako da omogoča sodelovanje kupca pri oblikovanju pečnic. Stranka lahko namreč v določeni fazi proizvodnje pečnic, v kolikor želi v izdelek vgraditi del svoje vizije, predlaga obliko pečnic ali pa umetniško površinsko obdelavo pečnic.

Materiali

V proizvodnem procesu uporabljamo namenske materiale za izdelavo pečnic, ki se odlikujejo predvsem po naslednjih lastnostih: so zdravju neškodljivi, zagotavljajo primerno akumulacijsko sposobnost peči. Osnovna surovina za oblikovanje pečnic je glina, priznanega svetovnega proizvajalca, sestavljena iz celo 28 vrst glin različnih lastnosti z vmešanim šamotnim zdrobom primerne granulacije. Površinska obdelava pečnic je z glazurami naravnega izvora katere so v času uporabe popolnoma zdravju neškodljive.

Ostali materiali uporabljeni pri montaži peči, to so predvsem pečarske malte in pečarski šamoti, imajo enake karakteristike in fizikalne lastnosti kot pečnice, tako da zagotavljajo enake temperaturne raztezke in akumulacijsko sposobnost.

Posebnost so seveda šamotni materiali katere uporabljamo za izgradnjo krušnih (kmečkih) peči ter peči za pečenje pic. To so namenski pečarski šamoti namenjeni za peko, katerih glavna lastnost je, da zadržijo želeno temperaturo enakomerno, ves potreben čas pečenja, se ne luščijo in ne razpokajo.