Peči na drva

|

Krušne peči

Krušne peči

Krušne peči ponujajo poleg velike akumulacije toplote tudi možnost priprave hrane.
Preproste za uporabo in z velikim kuriščem. Sinonim srca slovenske domače hiše, krušne peči ostajajo priljubljene tudi dandanes. Izvedbe v modernih ter tradicionalnih stilih vam dajejo proste roke pri oblikovanju vaše sanjske krušne peči.

Do vašega kamina v nekaj preprostih korakih!

Več kot 120 let izkušenj – Vse pod eno streho !

Krušna ali kmečka peč je element, kateri je namenjen peki in ogrevanju prostora. Včasih je bil nepogrešljiv v vsaki kmečki hiši.

Oblikovanje krušnih peči je možno v neštetih variantah. Tlorisno so lahko: kvadratne, pravokotne, okrogle, z enim ali več zapečki. Vratca kurišča so bila praviloma vedno v sosednjem prostoru ali hodniku, danes se lahko izvedejo tudi iz prostora. Zunanji plašč je izveden z oblogo iz pečnic raznih oblik in barv. Notranjost krušne peči je zelo pomembna in mora biti izvedena iz kvalitetnega pečarskega šamota, dno oziroma prostor za peko pa iz šamota, namensko izdelanega za peko kruha. Vratca, zunanja in notranja, so lahko različnih izvedb, od enostavno gladkih, izdelanih iz jeklene ali nerjaveče pločevine, kovaško okrašene in z medeninastimi fragmenti. Poleg krušne peči sodijo tudi primerna orodja za kurjenje, pečenje in čiščenje.

Izgled in izdelava krušne peči

Tradicionalna krušna peč ima na zunanji površini pečnice z reliefi letnih časov, lovskimi motivi ali pa je določeno število elementov umetniško okrašeno.

Družba ima v svojem proizvodnem programu tudi posebne pečnice dimenzije 23×48 cm z zaključnimi elementi (simsi in cokli) višine 11 cm, za izdelavo krušnih peči z eno pečnico po višini.
Izdelujemo jih po naročilu, skladno z želeno obliko, barvo in velikostjo. Dimnik potreben za priključitev krušne peči je minimalno premera 200 mm, oziroma je odvisen od velikosti krušne peči. Za gorenje in varno uporabo je nujen dovod svežega zgorevalnega zraka od zunaj minimalnega premera 125 mm in več, odvisno od velikosti in moči peči.

Krušne peči so primerne za stalno ogrevanje in pečenje, saj imajo zelo veliko akumulacijsko sposobnost, manj primerne so za občasno uporabo v prehodnih obdobjih (jesen-pomlad) ali v počitniških objektih kjer ni stalnega bivanja.

Na levi strani je krušna peč s klopjo, kot jo vidimo od zunaj. Na desni strani je prerez te iste peči, kjer lahko vidimo kako je zgrajena v notranjosti. Oglate oranžne puščice predstavljajo topel dim, ki gre iz ognja v kurišču preko oboka v istje in nato v dimnik. Toplota iz kurišča se prenese na šamot, iz šamota pa na pečnice. Vijugaste rdeče puščice predstavljajo sevanje toplote iz pečnic v prostor. Krušna peč se zida dvoslojno kar pomeni da se šamotna pozidava kurišča ne dotika zunanje stene peči, ki je v tem primeru narejena iz pečnic. Ker ima krušna peč veliko kurišče je primerna tudi za peko kruha in pripravo jedi.

Krušne peči