kotni kami s kaminskim vložkom

Kamini

Kamin

Za vse, ki si želite poleg udobja toplega prostora tudi opazovati igrivi ples ognja. Kamini ponujajo enostaven ter učinkovit način ogrevanja vašega doma. Omogočajo hitro ogrevanje prostora hkrati pa sevajo toploto še več ur po prenehanju gorenja.

Do vašega kamina v nekaj preprostih korakih!

Več kot 120 let izkušenj – Vse pod eno streho !

Kamini niso le ogrevalna naprava, vendar so v prostoru, kjer stojijo pomemben estetski element. Potrebno je izbrati pravi kamin, ki se bo, tako po velikosti in moči, kot tudi po izgledu, skladal s celoto prostora. Za lažjo izbiro in osnovne napotke projektantom Peči keramika, kakšen kamin želite, smo za Vas izbrali nekaj modelov kaminov. Izbirate lahko med široko izbiro dimenzij, oblik, kaminskih kurišč ter dodatkov, vse kamine pa lahko individualno prilagajamo vašim željam. Svetujemo vam pri izbiri kamina, opravimo ogled na objektu, izrišemo vizualizacije in načrt kamina, ter vam kamin tudi strokovno vgradimo.

Na prvi pogled ločimo kamine glede na zasteklitev:

  • Ravna zasteklitev
  • Vogalna / L zasteklitev
  • Tristranska / U zasteklitev
  • Tunelna zasteklitev / Dvojna vrata

Opis prednosti posamične vrste kamina

Cenovno najbolj ugodni so kamini z ravno zasteklitvijo. Hkrati ti kamini ponujajo najboljše izkoristke ter omogočajo pozidavo, ki Vam nudi največ akumulacije toplote.
Zelo priljubljeni so vogalni ter tristranski kamini ki ponujajo uporabniku pogled na ogenj iz več strani, in so odlična izbira za estetsko povezavo več prostorov.
Tunelni kamini, ki imajo dvojna vrata, pa so odlična izbira za tiste ki hočejo s kaminom povezati dva prostora katera sta ločena z steno, ali sta delno pregrajena.
Če niste prepričani kateri kamin bi bil prava izbira za Vas, Vam bodo naši strokovnjaki z veseljem pomagali pri izbiri!

moderni kamin podjetje Peči-keramika

Kamin – ravni

Kamin – kotni

Kamin – tristranski

Kamin – tunelski

Do kamina v nekaj preprostih korakih

1.

Posvet ter načrtovanje kamina

Z vašim željami ter z našim znanjem in s skupnimi idejami bomo za Vas našli primerno rešitev.

2.

Priprava ponudbe in projektiranje

Za Vas bomo pripravili računalniški izris oz. render. Ko uskladimo izris, se pripravi tudi natančna ponudba. Tako, boste videli točen izgled ter spoznali funkcije vašega sanjskega projekta že pred izdelavo.

3.

Izgradnja projekta

Sledi izgradnja projekta v Vašem domu. Tukaj naši mojstri poskrbijo, da boste imeli natančno izdelan kamin ali peč, ter da bo vaš dom topel in varen. Sledi le še slavnosti prvi prižig.

Kaj potrebujem za kamin?

1.

Dimnik fi 180 mm

V večini primerov za dimnik za kaminsko kurišče zadostuje cev premera od 160 do 200 milimetrov. Standardna dimenzija dimnika za kurišča Kobok je 180 milimetrov. Priporočamo šamotni dimnik Ekoker, saj je tak dimnik bolj masiven in ima konstanten vlek, ki je za kamin na drva zelo pomemben. Najmanjša potrebna višina dimnika za kamine je približno 4,5 metra. Seveda je mogoče narediti dimnik za kamin tudi v trislojni izvedbi inox.

2.

Dovod zunanjega zraka 125 mm

Sodobna kaminska kurišča za popolno gorenje potrebujejo dovod zunanjega zraka. Zrak iz prostora zaradi tesnih oken ni dovolj. V večini primerov je za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča dovolj cev premera 125 milimetrov. Najpogosteje se za ta namen uporabljajo pravokotne cevi dimenzij 55 x 220 milimetrov, saj jih lahko vgradimo v višino estriha. Te cevi morajo imeti vsaj dva centimetra toplotne izolacije zaradi morebitnega kondenza.

3.

Dimniški priklop

Višina priklopa na dimnik se praviloma izvede 160–200 centimetrov od gotovih tal. Če iz oblikovalskih razlogov želimo, da je kamin čim nižji, je najnižja mogoča višina priklopa 140 centimetrov od gotovih tal, merjeno od sredine priklopa.

4.

Priprava tlakov

Kaminsko kurišče je najbolje postaviti na betonsko ploščo ali estrih, pod katerim ni talnega gretja in inštalacij. Prav tako na tem mestu pod estrihom ne sme biti toplotne izolacije. Na betonsko ploščo se lahko naredi tudi betonski ali siporeks temelj, kjer bo stal kamin. Seveda pa je v nepodkletenih objektih potrebna hidroizolacija.

kaminski vložek za kamin

Načini obzidave kamina

Klasični toplozračni kamini segrevajo le zrak v prostoru, v praksi pa to pomeni, da vas, ko nehate kuriti v kaminu, v dveh urah v prostoru že sebe. Vedno pogosteje se zato namesto toplozračnih zidajo hipokavstični ali sevalni kamini.

Hipokavstični kamin je kamin s podaljšano akumulacijo, saj je vroči del kamina pozidan s pečarsko šamotno opeko s skupno težo približno od 700 do 1.000 kilogramov akumulacije. S tem dobimo oddajanje toplote v prostor še od 15 do 25 ur po končanem kurjenju in se izognemo temu, da bi bilo v prostoru prevroče.

Obzidava in njene funkcije morajo biti prilagojene objektu ter potrebam stranke, s tem se doseže zadovoljstvo uporabe vašega kamina in povratek investicije v toplino vašega doma.

Kotni kamin s kaminskim vložkom

Kaminski vložki oziroma kurišča so glavni tehnični elementi sodobnega kamina. Ko zakurimo, v kaminu gori ogenj in mora zato vzdržati visoke mehanske in temperaturne obremenitve. Glavne lastnosti, na katere moramo biti pozorni, ko izbiramo kaminski vložek, so: masivna kotlovska pločevina, kakovostna debela šamotna obloga v kurišču, učinkovit predgret dovod zraka v kurišče in ob robu vrat za samočiščenje stekla, kakovosten sistem zapiranja in odpiranja vrat ter dobro tesnjenje vrat. Za hiše z rekuperacijo mora biti kaminski vložek tudi zrakotesen.

Katalog Kamini

Oglejte si naš katalog na spodnji povezavi. Za več informacij nas vedno lahko kontaktirate!

Pogosta vprašanja o kaminih

moderni kamin