moderni štedilnik na drva

Izdelava krušne peči posnema tradicionalne načine gradnje

Izdelava krušne peči posnema tradicionalne načine gradnje

Krušna peč je najbolj poznan element slovenske kmečke hiše in simbolizira srce doma. Danes izdelava krušne peči poteka na podoben način kot v preteklosti. Včasih so v razbeljenem kurišču kmečke ženice pekle kruh in v bližini velike ogrevalne enote sušile sadje, s prijetno toploto pa se je v mrzlih zimskih mesecih grela cela hiša.

V pripovedih slovenskih književnikov je krušna peč pogosta prispodoba za družino, saj so otroci v večernih urah z zapečka poslušali babičine pravljice in mirno spali. Tudi danes je krušna peč med Slovenci priljubljen pohištveni element, zelo iskana je tudi prenova peči, katere glavna naloga je obnova stare ogrevalne enote in ohranitev glavnih karakteristik izvirnika.

Poznamo več vrst krušnih peči, variacije se med seboj razlikujejo glede na akumulacijske sposobnosti, velikosti, oblike in barve pečnic … Glede na sposobnost zadrževanja toplote jih tako delimo na lahke, srednje težke in težke gradnje. Na ogrevalno enoto lahko dodamo tudi sedišče ali jo modificiramo po željah kupcev. Na prvi pogled se nove krušne peči od starih bistveno ne razlikujejo, a so v resnici novejše kmečke peči tehnološko naprednejše.

Največje razlike se kažejo v načinu gradnje, drugače je zasnovano tudi kurišče. Če se spogledujete z idejo, da bi v svoj dom umestili kmečko peč, vam bo ta prispevek razkril vse koristne informacije o izdelavi, ki jih je dobro poznati. Izdelava krušne peči pri nas poteka hitro, kakovostno in natančno.

krušna peč peči keramika

Katere so glavne razlike med lončeno in krušno pečjo?

Lončena in krušna peč se med seboj razlikujeta glede na namen uporabe, velikost kurišča in končen izgled ogrevalnega elementa. Velika kmečka peč ima prostorno kurišče (vsaj 70 × 90 cm), ki ga lahko uporabimo tako za ogrevanje kot tudi za pripravo hrane.

V velikih pečeh lahko sočasno spečemo tudi več hlebcev kruha. Lončene peči so na drugi strani varčnejše, saj imajo zaradi manjšega kurišča (40 × 40 cm) nižje toplotne izgube. Topel dim potuje po šamotnih kanalih in nežno prehaja v prostor tudi 24 ur po tem, ko je pogorelo zadnje poleno. Zaradi dobre sposobnosti akumulacije imajo lončene peči integrirana tudi ogrevana sedišča ali ležišča.

Če povzamemo glavne razlike, velja, da je krušna peč dvonamenska ogrevalna enota, medtem ko je lončena peč namenjena izključno ogrevanju.

Tehnični aspekti in izdelava krušne peči

Najpogostejša zunanja dimenzija zdajšnjih krušnih peči v globino znaša 120 cm, v širino pa 120 cm. Manjše dimenzije kmečkih ogrevalnih enot niso priporočljive, ker ne zagotavljajo zadostnega prostora za sočasno kurjenje polen in peko.

Peč sestavlja masiven podstavek v višini 50 cm, ki mu sledijo 3 vrste pečnic, dimenzij 22 × 22 cm. Na koncu ogrevalno enoto zaključuje zaključna pokrivna pečnica – sims. Če temu prištejemo še skupno širino fug, krušna peč v višino znaša 120 cm. Pri oblikovanju upoštevamo vaše želje glede estetskega izgleda, glede na tlorisne razporeditve lahko izbirate med kvadratnimi, pravokotnimi oblikami.

Prilagajamo lahko tudi višino in po dogovoru dodamo sedišče ali zapeček, preko katerega se je mogoče povzpeti na peč. Glede gradbenih zahtev je krušna peč postavljena na podlago, kjer ni inštalacij ali ostalih pregrad. S cevjo, premera od 12 do 15 cm, zagotovimo kontrolirano prehajanje zunanjega zraka iz zunanjosti v notranjost istja. Dimnik za krušno peč mora biti profila fi 20cm.

Na dnu dimniškega sistema, se mora dimnik začeti z dimniškimi vratci. Priklop je obrnjen proti istju, in sicer pod kotom 45 stopinj, na višini 2,1 m, merjeno s sredine cevi. V preteklosti so bila vratca kurišča v drugem prostoru, danes je mogoča izvedba tudi v prostoru, kjer stoji peč. Izdelava krušne peči vključuje tako notranjo šamotno oblogo kot tudi zunanji plašč iz pečnic.

Pečnice v našem podjetju izdelujemo sami in so na voljo v več kot 70 variacijah in barvnih kombinacijah. Za notranjo oblogo pri izdelavi krušne peči uporabljamo kakovostne pečarske šamotne materiale različnih debelin. Le-te dobro vpijajo in zadržujejo toploto  –  imajo dobro akumulacijsko sposobnost.

Izdelava krušne peči je sistematičen proces

Izdelava krušne peči poteka sistematično, kar pomeni, da je potrebno pred začetkom gradbenih del natančno načrtovati njeno postavitev, po potrebi  izvesti tudi ogled prostora, itd.

  1. Namembnost ogrevalne enote

Glede na to, da je njena glavna vloga danes še vedno enaka kot v preteklosti, pa iz vidika ogrevanja danes igra predvsem kot dopolnilno vlogo, zato so bolj priljubljene manjše krušne peči s srednje težko pozidavo. Če želite s krušno pečjo ogrevati večje površine objekta, je potrebno povečati kurišče in jo obzidati z debelejšo plastjo pečarskega šamota.

  1. Izris načrta, izbira pečnic

Po grobem izrisu načrta peči je potrebno izbrati ustrezne pečnice. Na voljo so različne oblike, reliefne obdelave in barve pečnic, primere si lahko pogledate v našem salonu. Vsaka izdelava krušne peči je povsem personalizirana, kar pomeni, da po meri izdelamo tudi pečnice, zato je potrebno na dobavo počakati približno mesec dni. Produkcija pečnic je dolgotrajen proces, ki sledi tradicionalnim postopkom izdelave.

Najprej se pripravi dobro pregneteno zmes iz gline, ki jo odtisnemo v željen relief pečnice. Sveže pečnice nato počasi sušimo do primerne vlažnosti in jih pripravimo na prvo žganje na 1050 stopinjah Celzija. Nato jih strojno obrežemo z vodno žago in nanesemo tanko plast glazure, ki med drugim žganjem pridobi končno izbrano barvo. Vsaka pečnica je pred dostavo skrbno pregledana, prav tako se iz nabora odstrani morebitne elemente, katere ne ustrezajo merilom kakovosti.

Glazura pripomore tudi k lažjemu čiščenju pečnic z nanosom neinvazivnega čistila in tople vode ter ustvarja rustikalen izgled stare kmečke sobe. Za izgled ometane peči se lahko zunanji sloj peči pozida tudi s polno pečarsko opeko. Pri izbiri in načrtovanju vam pomagajo naši izkušeni svetovalci, ki lahko opravijo tudi ogled na domu.

velbanje kurišča krušne peči
velbanje kurišča krušne peči
  1. Izbira ostalih gradbenih materialov

V naslednji fazi načrtovanja izberemo šamotne pečarske plošče, s katerimi oblečemo dno, specialne pečarske šamotne opeke za izgradnjo oboka kurišča, primerne izolativne plošče in opeko ter šamotno malto. Mojster pečnice med seboj poveže s spojnimi žicami, kar omogoča temperaturno raztezanje pečnic in zaščito pred pokanjem.

Pri novih pečeh je potrebno pozidati tudi istje peči, skozi katero bo dim prehajal v dimnik. Prav tako se pozida podstavek, ki se zaključi z armiranobetonsko ploščo.

Dokončana izgradnja oboka kurišča krušne peči
Dokončana izgradnja oboka kurišča krušne peči
  1. Izdelava krušne peči

Pečarska dela v našem podjetju izvaja izkušen pečarski mojster. Na pripravljeno betonsko ploščo je položena izolacija in pesek, nato se na tla peči položi šamotne pečarske plošče. Nato sledi postavitev oboka oz. velba nad kuriščem in pozidava zunanjega plašča s pečnicami.

Pri tem pečar upošteva najnovejše smernice, ki jih veleva izdelava krušne peči. Med pečnicami in notranjo pozidavo pusti zračni sloj, namenjen raztezanju različnih materialov in preprečevanju pokanja fug in pečnic. Sledi še umestitev vratic in line za dovajanje zunanjega zraka. Na koncu se nad obokom kurišča prekrije in položi glazirane pokrove. Pred fugiranjem s specialno fugirno maso Ortner je potrebno krušno peč primerno zakuriti, s čimer dosežemo, da se peč dobro presuši.

Prekrivanje in bandažiranje zaključnega sloja krušne peči
Prekrivanje in bandažiranje zaključnega sloja krušne peči.

Peči keramika d.o.o.: tradicija, kakovost in zaupanje

Kakovostna izdelava krušne peči zahteva veliko izkušenj, znanja in predanosti. Kot mojstri pečarstva pripisujemo velik pomen kakovostnemu delu, optimalnemu zadovoljstvu strank in visoki stopnji personalizacije.

V naši ponudbi boste našli različne vrste in oblike krušnih peči ter uživali v celostni obravnavi in  svetovanju.  Vse naše stranke spremljamo od začetnega posvetovanja: skupaj zarišemo načrt, vam pomagamo pri izbiri pečnic in izvedemo popolno izgradnjo vaše sanjske krušne peči. Nudimo tudi obnovo starih krušnih peči in ostale storitve, ki si jih lahko ogledate tukaj. Pošljite povpraševanje ali nas pokličite: z veseljem vam bomo pomagali.