moderni štedilnik na drva

Kako pomembna je vlažnost lesa za kurjenje v kaminu?

Kako pomembna je vlažnost lesa za kurjenje v kaminu?

Ko se bliža zima, smo vse bolj odvisni od kaminov in peči na drva, zato je zelo pomembno, da je uporabljeno gorivo čim bolj učinkovito in okolju prijazno.

Da bi to zagotovili, moramo poskrbeti za kurjenje visokokakovostnega lesa z nizko vsebnostjo vlage. V tem članku si boste prebrali vse pomembne informacije o vsebnosti vlage v lesu ki ga kurimo in vplivu na kaminska kurišča.

Članek je namenjen tako kupcem in uporabnikom kaminov kot tudi pečarjem in prodajalcem kaminov.

Kakšna je vsebnost vlage v lesu?

Vsebnost vlage je eden glavnih parametrov pri razvrščanju lesa kot goriva, saj je neposredno povezan s kurilno vrednostjo lesa. Vsebnost vlage v kosu lesa je razmerje med vsebnostjo vode v lesu in težo lesa. Ker voda ne gori, več vode kot je v lesu, težje les gori.

kamin in vlažnost lesa

Kako vsebnost vlage vpliva na izgorevanje in učinkovitost ogrevanja v kaminu?

Pred zgorevanjem je treba vodo v lesu izhlapeti, kar posledično zmanjša količino energije, ki se sprosti kot toplotna energija. Kamin, ki ni zasnovan za kurjenje mokrega lesa, potrebuje več časa, da segreje kurišče, dimnik in gorivo in zaradi tega morda sploh ne doseže nazivne moči. Čeprav vlažna drva oddajajo veliko vroče pare, te toplote ni mogoče uporabiti za ogrevanje stanovanja ali hiše.

Drva, ki niso dovolj suha, da se zažgejo, povzročijo uparjanje vode in oddajajo veliko več dima in saj, kot suh les. Če se saj veliko nabere, lahko povzročijo požar v dimniku, zato je potrebno tudi veliko pogostejše čiščenje dimnika. Slabše in počasnejše gorenje v kaminu privede tudi do tega, da se steklo zaradi saj umaže in rata črno.

Drva za kamin z vsebnostjo vlage manj kot 20% so več kot 2x učinkovitejša od lesa z vsebnostjo vlage 45%. Ko se stopnja vlažnosti  v lesu zmanjša, se poveča moč gorenja lesa, s tem pa se poveča tudi učinkovitost in čas gorenja. To pomeni, da je za pridobivanje enake količine toplotne energije potrebno manj goriva.

Kakšna je idealna raven vlažnosti drv za moj kamin?

Optimalna raven vlažnosti lesa je odvisna od vrste uporabljene ogrevalne naprave. Raven vlažnosti drv pa je odvisna od vrste uporabljenega lesa, velikosti polen in pogojev skladiščenja.

Raven vlage v sveže posekanemu hlodu znaša 45-60%, med naravnim skladiščenjem pa se lahko v 6-18 mesecih zmanjša na 25% ali manj. Najboljši način za shranjevanje drv za kamin je pokrit prostor, ki je dobro prezračevan.

Različne ogrevalne naprave uporabljajo les za gorenje z različno vsebnostjo vlage. Na primer, industrijska oprema in kotli lahko sežgejo tudi les z vsebnostjo vlage do 45%. Za lončene peči in kamine mora biti raven vlažnosti nižja od 20%.

kamin tunel

Nasveti za najboljše skladiščenje lesa!

Pred sušenjem drva razrežite na polena primernih velikosti. Drva naj se sušijo eno ali dve poletji na sončnem mestu z dobrim dostopom zraka, pri čemer pazite, da prostor ne bo izpostavljen dežju ali snegu.

Za uporabo drv že isto zimo je treba drevesa posekati in začeti sušiti zgodaj spomladi. Velike razpoke in ostružki, ki jih zlahka odstranimo, so znak, da so se drva dobro posušila.