moderni štedilnik na drva

Moderni štedilniki na drva

Moderni štedilniki na drva

Moderni ali klasični štedilniki na drva imajo veliko manj ali bolj znanih prednosti, katere vam električna pečica preprosto ne more zagotoviti.

Omogočajo preprosto in praktično pripravo hrane tudi brez elektrike in plina. Sodoben kuhinjski štedilnik na drva, pogosto imenovan tudi ‘šporhet’, združuje tradicionalen način kuhanja na drva s sodobnim ali rustikalnim izgledom in sodobno tehnologijo.

Kaj je moderni štedilnik na drva in kako deluje?

Moderni štedilnik na drva je enak klasičnim štedilnikom na drva v načinu delovanja. Edina razlika je v izgledu, vzdržljivosti ter izkoristku.

Moderni štedilniki na drva so efektivni, imajo nizke stroške uporabe ter dolgo življenjsko dobo. Ob kurjenju drv lahko uporabnik štedilnik uporabi za kuhanje ter ogrevanje doma. Moderni štedilnik ima steklena vrata ter zastekljen štedilnik in omogoča pogled na dogajanje v kurišču ter v pečici. Z zastekljenimi vrati omogoča stranki enostavno pripravo hrane ter ogrevanja prostora.

Za delovanje je potrebno le zakuriti v kurišču. V vašem domu bo prijetno toplo in hrana skuhana oz. pečena tudi v primeru izpada elektrike. V kurišče se naloži trske, drva ter zaneti ogenj. Vročina ognja ter dima ki potuje pod kuhalno ploščo štedilnika ter ob pečici segreje štedilnik in že je pripravljen na uporabo. Če uporabljamo kvalitetna oziroma suha drva so stroški vzdrževanja zanemarljivi, štedilnik pa bo imel dolgo življenjsko dobo.

Na kaj je treba biti pozoren pri odločitvi za štedilnik na drva?

Za ustrezno in varno delovanje štedilnika je nujno potreben ustrezno zasnovan in nameščen dimnik, ki bo zagotavljal odvajanje dimnih plinov, nastalih med procesom gorenja. Prav tako je ključnega pomena, da je zagotovljen zadosten dovod svežega zraka v prostor, kjer se štedilnik nahaja, saj zrak omogoča ustrezno in učinkovito gorenje. Poleg tega je potrebno poskrbeti, da so tla, na katerih bo štedilnik postavljen, dovolj močna in stabilna, da lahko brez težav nosijo njegovo težo in morebitne dodatne obremenitve pri uporabi.

Za zagotovitev, da so vsi ti elementi pravilno načrtovani in izvedeni, je priporočljivo sodelovanje z usposobljenim strokovnjakom ali podjetjem, ki ne le da ima potrebno znanje in izkušnje na področju nameščanja štedilnikov, temveč lahko tudi ponudi celovite storitve, vključno z vgradnjo.

moderni štedilnik na drva

Prednosti modernih štedilnikov na drva

Moderni štedilniki imajo kar nekaj prednosti, za katere ljudi dostikrat niti ne vedo. Pod nekatere najpomembnejše sodijo:

1. Kuhanje in ogrevanje v enem

Moderni štedilnik na drva služi dvojnemu namenu, saj ne zagotavlja samo kuhalne površine, ampak deluje tudi kot grelni aparat. To je lahko še posebej ugodno v hladnejših mesecih, ali v primeru izpada elektrike. Za vse tiste ki se želite vaš doma narediti še nekoliko bolj neodvisen je zagotovo prava izbira.

2. Energetska neodvisnost

Les je obnovljiv in široko dostopen vir energije. Uporaba peči na drva lahko prispeva k energetski neodvisnosti in zmanjša odvisnost od drugih virov energije, kot sta elektrika ali plin.

3. Prihranek stroškov

Les je pogosto stroškovno učinkovitejši od drugih goriv za ogrevanje. Če imate dostop do trajnostnega vira lesa, lahko to povzroči znatne prihranke pri računih za ogrevanje.

4. Prilagodljivost pri kuhanju

Peči na drva ponujajo vsestranskost pri kuhanju. Pogosto imajo veliko površino za pečenje, temperatura je odvisna od tega kje na kuhalni plošči postavite ponev, pogosto imajo tudi pečico in včasih celo ogrevalni prostor za ohranjanje jedi toplih.
Lahko imajo tudi vodni kotliček ki je lahko vezan na vaše radiatorje in si tako ogrejete celotno hišo. Vse to omogoča različne načine kuhanja, od pečenja in praženja do dušenja poleg tega pa tudi centralnega gretja hiše.

5. Ambient in estetika

Peči na drva lahko kuhinji dodajo prijeten in rustikalni ambient. Nekateri ljudje cenijo estetsko privlačnost pravega plamena in toplino, ki jo zagotavlja.

6. Zmanjšan ogljični odtis

Medtem ko se pri sežiganju lesa sprošča ogljikov dioksid, se uporaba lesa iz trajnostnega izvora lahko šteje za okolju prijaznejšo možnost v primerjavi z nekaterimi fosilnimi gorivi. Poleg tega so nekatere sodobne peči na drva zasnovane za učinkovitejše kurjenje lesa, kar zmanjšuje emisije.

7. Kuhanje na odročnih krajih

Na območjih, kjer je dostop do elektrike ali plina omejen, je štedilnik na drva rešitev za kuhanje in gretje doma. To je lahko koristno na podeželju ali oddaljenih lokacijah.

8. Rezervna možnost kuhanja

V primeru izpada električne energije ali motenj v oskrbi s plinom lahko štedilnik na drva služi kot zanesljiva rezerva za kuhanje obrokov.

9. Učenje tradicionalnih kuharskih veščin

Uporaba štedilnika na drva spodbuja posameznike, da se naučijo tradicionalnih metod kuhanja, kot sta upravljanje ognja in ročno prilagajanje temperatur. To je lahko dragocena veščina, zlasti pri samooskrbnem ali domačem življenjskem slogu.

10. Vzdržljiv in dolgotrajen

Dobro zgrajene sodobne peči na drva so pogosto trpežne in imajo lahko dolgo življenjsko dobo. S pravilnim vzdrževanjem lahko zanesljivo služijo več desetletij.

Pomembno je vedeti, da uporaba peči na drva zahteva odgovorno in trajnostno prakso. Pravilna uporaba, vzdrževanje in uporaba suhega lesa so bistveni za varnost in učinkovitost. Poleg tega je potrebna profesionalna montaža, pri čemer vam lahko pomagajo strokovnjaki pri podjetju Peči Keramika Novo mesto. 

peči keramika štedilnik na drva

Moderni štedilniki podjetja Peči-Keramika

V podjetju Peči Keramika že več kot 120 let skrbimo za ohranjanje tradicije postavljanja štedilnikov na drva v slovenske domove.

Namen uporabe določa velikost kuhalne plošče, vgraditev enega ali več pekačev in volumen kotlička za segrevanje vode. Pekači so lahko vgrajeni v višini kurilnih vrat, ali pa v višini delovnega kuhinjskega pulta. Okovje se izdeluje po naročilu in je lahko iz litega železa, jekla, nerjavečega jekla v polirani ali peskani izvedbi.  Nekateri deli so lahko tudi stekleni ter prašno barvani v modernih izvedbah.

Kuhalna plošča je praviloma jeklena, možne pa so tudi izvedbe s steklokeramično ploščo. Zunanja površina je obložena s keramičnimi pečnicami v barvi in oblikovno usklajeni z ostalo kuhinjsko opremo. Ostali material, primeren za oblogo vidnih sten, so tudi razni ometi ali pločevine v raznih barvah in z raznimi obdelavami.

Premer dimnika, potreben za priključitev štedilnika, je odvisen od velikosti in moči naprave, v veliki večini primerov zadostuje premer vsaj 160 mm, višine minimalno 4,50 m, možna je tudi priključitev na klasično zidan dimnik 14×14 cm, če je tehnično brezhiben. Kot za vsa kurišča, je potreben dovod izgorevalnega zraka minimalnega premera 125 mm ali več, kar je odvisno od velikosti in moči štedilnika.Če tudi vas zanima ali je vaš dom primeren za vgradnjo modernega štedilnika kontaktirajte naše strokovnjake in z veseljem vam bodo pomagali.

Od projektiranja do priprave ponudbe in v končni fazi tudi dostavi ter montaži vašega štedilnika bomo zadovoljili vaše potrebe ter poskrbeli, da bo v vašem domu stal kvaliteten izdelek ki bo služil vam ter vaši družini še mnogo let.