moderni štedilnik na drva

Kako pravilno vgraditi kamin?

Kako pravilno vgraditi kamin?

Kako sezidati toplozračni kamin v devetih preprostih korakih? Imeti toplozračni kamin med svojimi štirimi stenami je zlasti pozimi nepogrešljivo, prav tako pa pripomore k zniževanju stroškov ogrevanja.

Zato je ponavadi kamin v družinski hiši načrtovan že od samega začetka. Toda tudi v starejših stavbah je kamin lahko dodatni vir ogrevanja, vendar pa je treba upoštevati veliko stvari, zlasti glede varnosti.

V tem članku boste lahko prebrali korak-po-koraku, kako namestiti kaminsko kurišče Kobok iz Peči-keramika ter s pomočjo dimnikarja priključili na dimnik. Upoštevajte, da se modeli različnih proizvajalcev lahko razlikujejo glede montaže in ​​v vsakem primeru temeljito preberite priročnik in navodila za montažo. 

9 korakov za pravilno vgradnjo kamina

Priprava na pravilno vgradnjo kamina je ključnega pomena za zagotovitev varnosti, učinkovitosti in estetskega zadovoljstva v vašem dom. V nadaljevanju predstavljamo 9 ključnih korakov za vgradnjo kamina.

  • 1. korak – Ali sta dimnik in tla primerna?
tristranski kamin in primernost tal

Preden začnete nameščati kamin, morate zagotoviti, da sta podlaga in dimnik primerna. Na eni strani morajo biti tla ognjevarna, na drugi strani pa morajo biti dovolj nosilna za kar precejšnjo točkovno težo toplozračnega kamina. Samo kaminski vložek tehta namreč od 150 do 250kg.

Na betonsko ploščo naredite betonski ali siporeks temelj kjer bo stal kamin. Pod kaminom in dimnikom ne sme biti talnega gretja in inštalacij. Na tem mestu naj bo samo estrih brez toplotne izolacije. V primeru da kamin stoji na talni plošči, mora biti spodaj hidroizolacija.

V večini primerov za dimnik za prefabricirano kaminsko kurišče zadostuje cev premera od 160mm do 200mm. Standardna dimenzija dimnika za kurišča Kobok Kaseta je 180mm. Priporočamo šamotni dimnik Ekoker, saj je tak dimnik bolj masiven, robusten in enostavnejši za montažo in ima konstanten vlek, ki je za kamin na drva zelo pomemben. Najmanjša potrebna višina dimnika za kamine je 4,5 m.

Ali bo dimnik posrkal nastalo količino izpušnih plinov v kurišču, lahko vprašate vašega dimnikarja. Pred nakupom kurišča se z njim posvetujte, ter naj pregleda in očisti dimnik, če je potrebno. O veljavnih določbah o zaščiti emisij lahko preberete tudi v uredbi o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav.

Poskrbeti moramo tudi za dovod zunanjega zraka do kaminskega vložka. V večini primerov je za dovod zunanjega zraka do kaminskega kurišča dovolj cev premera 125mm. Pri tem moramo paziti, da dve cevi premera 75mm ne bosta zadostovali, ampak moramo v tem primeru namestiti tri cevi premera 75mm.

Manjše cevi imajo namreč manjši pretok zraka. Najbolj pogosto pa se za ta namen uporabljajo pravokotne cevi dimenzij 55mmx220mm, saj jih lahko vgradimo v višino estriha.

  • 2. korak – Namestitev protipožarne zaščite in izolacijske plošče
namestitev kamina

Kamin je potrebno postaviti na negorljiva tla. Če postavljamo kamin v že narejeni hiši, je potrebno gorljivo podlago, kjer bo kamin stal, odrezati in odstraniti. Tal iz naravnega kamna ali keramike ni potrebno odstranjevati, ampak se lahko na njih že zida kamin, naredi se le diletacija. Dimenzije so odvisne od velikosti kaminskega kurišča in izgleda kamina. Za izdelavo načrta kamina, se lahko oglasite v salonu Peči-keramika.

Zadnjo steno je potrebno izolirati z izolacijskimi ploščami ki zaščitijo steno okoli dimnika pred veliko toploto. Debelina Plošče iz kalcijevega silikata mora biti vsaj 4cm. So enostavne za uporabo in montažo, saj jih pritrdimo kar z navadnim lepilom za keramiko. V praksi jim pravimo tudi promat, promasil ali skamol plošče, s standardno dimenzijo 100x61x4cm, in jih imamo v Peči-keramika vedno na zalogi.

Le te ne ščitijo le zadnje stene, na katero je kamin pozidan, pred previsokimi temperaturami in posledično pokanjem, ampak tudi usmerjajo toploto v prostor, v katerem je kamin. Izolacijo damo vse do višine priklopa, cca. 10cm nad priklopom na dimnik.

  • 3. korak – Označite obris kaminskega kurišča na steni in tleh

Da bi vaš kamin pravilno postavili, je natančnost obvezna. Natančno morate izmeriti položaj kurišča in stenske obloge ter to označiti na steni. Tako boste dobili pozicijo dimnika, ki jo morate označiti. Na označeni poziciji boste morali namreč narediti preboj v dimnik za priklop, v kolikor še ni pripravljen. Označite tudi položaj kamina na tleh.

  • 4. korak – Naredite podstavek za kaminsko kurišče

V kolikor temelj še ni pozidan, ga je potrebno narediti v tem koraku. Vnaprej označena kontura kamina vam pomaga pri gradnji prave oblike in velikosti temelja. Podstavek je lahko betonski ali pozidan iz siporeksa ali opek. 

  • 5. korak – Postavitev kaminskega kurišča, poravnavanje nog kurišča

Zdaj je potrebna moč mišic in pomoč nekoga da bosta vložek kamina prinesla in postavila na pravilen položaj. Da bo kurišče stalo naravnost, je potrebno vsako nogo nastaviti individualno. Za to boste potrebovali ključ prave velikosti, vodoravnost pa preverite s vodno tehtnico.

V tem koraku tudi priklopite cev za dovod zunanjega zraka na kaminsko kurišče.  Za to se uporabi alu flex cev fi 12,5cm, ki je zadosti gibljiva da najbolj enostavno izvedemo priklop.

  • 6. korak – Pritrditev dimnih cevi in vrtanje v dimnik

V kolikor priključek na dimnik še ni pripravljen, je zdaj potrebno narediti preboj v dimnik za priključek dimne cevi iz kurišča – pomoč strokovnjaka prihrani veliko napora in umazanije v stanovanju. Če želite sami vrtati, zvrtajte po obodu zarisanega kroga toliko lukenj, dokler ne boste mogli delca izbiti s kladivom. V luknjo se sedaj vstavi dimna cevi, ki je na delu ki gre v priklop ovita s keramično volno.

Keramično volno na cev fiksiramo z ognjeodpornim alumunijastim lepilnim trakom. Keramično volno med cevjo in priklopom vstavimo kot tesnilo. Natančno delo pri pritrjevanju cevi in zatesnitev le te je pomembno, sicer se lahko zgodi, da kurišče ne bo imelo dobrega vleka.

  • 7. korak – zidanje kamina

Sedaj je kaminski vložek postavljen v končni položaj in priključen na dimnik. Pričnemo z zidanjem obloge kamina. Spodnji hladni del kamina pozidamo z zidaki iz gaziranega betona debeline 7,5cm ali 5cm in lepimo z lepilom za keramiko kot je npr. Nivedur.

Upoštevajte čas strjevanja. Ob kurišču zidamo s šamotom ali pečarsko opeko. Če gre za kotno kurišče, je potrebno na zgornjem delu kaminskega kurišča narediti še dodatno preklado. Priporočljivo jo je fiksirati v nosilno steno. Nad kuriščem za akumulacijo toplote zidamo s šamotnimi planetami ali šamotnimi ploščami. Nad dimniškim priklopom kamin prekrijemo z opečnimi planetami.

Če gre kamin do stropa, damo na planete še izolacijo, potem pa pozidamo do stropa. Če gre za toplozračni kamin, ne pozabite vgraditi zračnikov.

  • 8. korak – dekor kamina

Sedaj lahko zagladite zunanje stene kamina. Za glajenje kamina uporabite lepilo, s katerim ste tudi zidali ter PVC mrežo za ojačitev ometa. Ko se bo ta posušil, lahko stene pokitate in jih prebarvate v želeni barvi ali pa na stene namestite dekorativni kamen. Lahko pa oblečete kamin z dekorativnimi pečnicami po vaših željah.

dekor kamina
  • 9. korak – postavitev ognjišča

Če je potrebno, v kurišče namestite oblogo iz šamota. Plošče samo postavite v ogrodje saj jih ni potrebno privijačiti. Zdaj morate znova vzeti v roke telefon, da obvestite vašega odgovornega dimnikarja.

On mora vaše kurišče preveriti, in vam dati izjavo o skladnosti, tako da boste lahko svoj novi domači kamin čimprej začeli uporabljati in ob njem uživati. Pika na i je le še nakup ustrezne opreme za kurjenje kamina.

Varnostni standardi toplozračnega kamina

Zaradi varnosti mora vsak odprt kamin biti stabilen in iz ognjeodpornih materialov. Uporabljamo šamotne plošče ali šamotno opeko, za dimnik pa klasično opeko, ognjeodporni beton ali sivo litino.

Vsak kamin mora biti priključen na lasten dimnik, prerez dimnika in velikost kurišča morata biti med seboj usklajena. Kamin in dimnik naj bosta drug poleg drugega. Efektivna višina dimnika (od vstopa do izstopa dimnih plinov) mora biti 4,5 m. Priključek na dimnik mora ustrezati kotu 45°. Odprtih kaminov ne smemo nameščati v prostore, katerih tlorisna površina ne dosega 12 m2.

Potreben je tudi dovod zunanjega svežega zraka. Primerni so zračni kanali, ki dovajajo zrak v neposredno bližino kurišča (npr. k podnožju kamina). Od odprtine kurišča moramo spredaj, zgoraj in ob straneh imeti 80 cm razdalje do gorljivih materialov.

Tehnični podatki kaminskih kurišč Kobok

Vse potrebne materiale in pripomočke za gradnjo kamina lahko kupite pri nas, v naši prodajalni Peči keramika, v Novem mestu.

Kljub vsemu napisanemu, je kamin kritični objekt kar se tiče varnosti. Če kateri od korakov ni pravilno ali dovolj natančno narejen, lahko pride do napak pri vgradnji in posledično v najslabšem primeru do požara.

Pečarji iz Peči-keramika imajo vrsto letne izkušnje in se redno izobražujejo, da so na tekočem z vsemi standardi in najnovejšimi tehnologijami na področju gradnje kaminov. Le tako izobražen pečar vam lahko naredi vrhunski kamin.

Da bo vaš kamin brezhiben in kakovosten izdelek, s katerim boste zadovoljni, in vam bo služil leta, nas kontaktirajte ali nas obiščite v salonu Peči-keramika v Novem mestu.