moderni štedilnik na drva

Najboljše peči na drva imajo dobro akumulacijsko sposobnost

Najboljše peči na drva imajo dobro akumulacijsko sposobnost

Med najboljše peči na drva prav gotovo uvrščamo lončene peči, saj se ponašajo z dobro akumulacijsko sposobnostjo, lepo estetsko dopolnjujejo prostor in imajo dolgo življenjsko dobo.

Izdelava vsake ogrevalne enote zahteva ogromno strokovnega in rokodelskega znanja, kot ga imajo izkušeni pečarski mojstri, zaposleni v našem podjetju, zato je izbira pravega gradbenega izvajalca lončene peči izrednega pomena.

Pri izdelavi v podjetju Peči keramika d.o.o. uporabljamo tradicionalne načine gradnje, kakovostne materiale ter ročno izdelane pečnice. V sledečem prispevku si lahko preberete več informacij o glavnih prednostih lončenih peči in poglavitnih razlikah v primerjavi z ostalimi ogrevalnimi enotami.

ekko primer vgradnje

Peči na drva iz pečnic: nekoč in danes

Čeprav se starejše peči na prvi pogled od novih ne razlikujejo opazno, so s tehnološkega vidika najboljše peči na drva danes precej naprednejše. Včasih so bile peči v večini primerov zidane enoslojno, prostostoječe, ožje in višje.

Poglavitna funkcija peči je bila ogrevanje, zato so bila vratca sestavljena iz kovinskih zlitin, manjših dimenzij in brez steklenega okna. Tudi kurišče je bilo ožje, krajše, kar je pomenilo, da so morali imeti lastniki takih kurišč na voljo krajša drva. Tudi danes so najboljše peči na drva poznane po prijetni toplini, a imajo poleg ogrevalne funkcije tudi pomembno estetsko vlogo.

Pred začetkom gradbenih del je zato potrebno upoštevati karakteristike prostora, v katerega bo peč umeščena, pa tudi pohištvene trende, saj je navsezadnje peč na drva opazen pohištveni element in del oblikovalske sheme vašega doma. V našem podjetju najprej izračunamo, kako veliko peč potrebujete za ogrevanje prostora, pri čemer se uporablja merska enota kw. Za lončene peči velja, da imajo zaradi boljših akumulacijskih sposobnosti manjše kurišče.

Najboljše peči na drva imajo poleg tega na sprednjem delu umeščeno steklo, skozi katerega lahko opazujemo ogenj in ocenjujemo, kdaj je potrebno v peč dodati polena ter zmanjšati ali povečati dotok zraka. Na ta način dosežemo, da se ogrevalna enota ne ohladi in vzdržuje stalno temperaturo prostora. V naslednjem koraku skupaj z našim svetovalcem določite končno postavitev peči (ob steni ali na vogal).

Pomembno je, da na tistem mestu ni umeščene centralne napeljave ali drugih preprek, saj to zmanjšuje požarno varnost elementa. Glede na Smernice SZPV 407 velja upoštevati tudi napotke, ki določajo sestavo izolacije. Za zagotavljanje daljše življenjske dobe peči so danes vse lončene ogrevalne enote v naši ponudbi zidane dvoslojno. Na ta način preprečujemo pokanje fug in prostorov med pečnicami in blažimo moč toplotnih šokov na zunanjo oblogo peči.

Pri izbiri oblike peči sledimo najnovejšim trendom, zato boste najboljše peči na drva v naši ponudbi našli v različnih oblikah: samostojne, vogalne, z ogrevanimi sedišči, ležišči, nasloni … Z dodanimi elementi je potrebno prilagoditi tudi umestitev direktnega hladnega zagona peči.

Največja prednost našega podjetja je tudi servisiranje, saj je potrebno tudi najboljše peči na drva po določenem času servisirati. Za lažje čiščenje in vzdrževanje ogrevalne enote pa vgradimo snemljive čistilne elemente.

Najboljše peči na drva: katere so glavne prednosti in lastnosti lončenih peči?

V primerjavi s preprosto prenosno prostostoječo pečjo je lončena peč sestavljena iz masivnih, ročno izdelanih materialov. Ta shrani toploto ognja in dnevno zagotavlja toploto s sevanjem. Lončene peči tako izgorevajo počasi, zato v prostor vnašajo prijetno toplino še več ur po tem, ko je zgorelo zadnje poleno.

Ker temperatura v prostoru ne niha, se ustvarja prijetno vzdušje in bivalna atmosfera. Priljubljena izbira je tudi zato, ker za svoje delovanje uporablja les, ki pokriva 60 % celotne površine Slovenije. Kurjenje z lesom pomeni neodvisnost od količinsko omejenih fosilnih goriv in visokih cen, kot jih določajo energetske družbe. Pepel lahko uporabite za gnojenje vrta.

Lončena peč je enostavna za uporabo in energijsko izredno učinkovita ogrevalna enota

Lončena peč za svoje delovanje ne potrebuje posebnih zunanjih pogojev, ampak poteka po standardiziranemu postopku, kot je opisan v nadaljevanju.

  1. korak: zagotovite dovolj zunanjega zraka za zgorevanje

Ogenj v kurišču peči potrebuje veliko kisika, še posebej pri segrevanju. Kapaciteta dozirnega zraka je od fi 125 – 150 mm, odvisno od velikosti kurišča in dolžine zraka.

  1. korak: vstavite les in prižgite ogenj

V začetni fazi je potrebno naložiti bolj drobna, klana, pa tudi primerno suha drva. Ogenj se prižge na vrhu, tako da ogenj gori od zgoraj dol. S tem se zagotovi dovolj zraka za gorenje.

  1. korak: nalaganje polen v peč

Drva se v peč dodajajo šele takrat, ko v peči ni več ognja, žerjavica pa pridobi primerno barvo sivkasto barvo. Loputa za dozirni zrak se zapre, loputa za odvod dimnih plinov pa je obrnjena v začetni položaj – direktno v dimnik. Drva postavimo v kurišče, zapremo vratca in odpremo loputo za dozirni zrak. Loputa za odvod plinov se lahko preklopi  v stranske kanale.

Tako kot vse najboljše peči na drva tudi lončena peč potrebuje ustrezen dimnik, premera od fi 160 – 180 mm in višine 4,5 m (merjeno od priklopa do vrha). Višina priklopa se prilagaja sproti in je odvisna od končne višine peči.

V našem podjetju izgradnjo lončene peči izvajajo izkušeni pečarski mojstri, pri čemer se upošteva predhodni načrt ter implementirajo najnovejši pečarski trendi, direktive in izračuni. Za lažjo uporabo vam po končanih delih izdamo garancijski list, spišemo primopredajni zapisnik, navodila za uporabo, izjavo o skladnosti peči z zakonodajo … Ste v procesu načrtovanja peči za svoj dom? Pošljite povpraševanje ali nas pokličite.

tunelska zasteklitev kamina 6

Najboljše peči na drva morajo spoštovati tradicijo izdelave in slediti trendom

Na trgu smo prisotni od leta 1901, ko smo začeli s proizvodnjo keramičnih ploščic. Prodajni asortiman smo sčasoma razširili tudi na proizvodnjo peči na drva. Danes smo poznani kot kakovostni izdelovalci pečnic, naši mojstri se pri izdelavi peči poslužujejo preizkušenih obrtniških tehnik, ki so jih pri svojem delu uporabljali izkušeni pečarji prejšnjih generacij.

Priljubljenost zidanih peči in kaminov se v zadnjih letih povečuje, vse več ljudi želi z vnosom tradicionalne ogrevalne enote ustvariti osrednjo točko doma, ki v dom vnaša toplino, ustvarja romantično razpoloženje in ugodno vpliva počutje cele družine. Zavedamo se pomembnosti zasledovanja trendov, zato so naši strokovnjaki več čas na lovu za novimi idejami in inspiracijami, s katerimi svojim strankam pomagamo pričarati prijetno bivalno okolje.

Kot tehnološko napredno in odlično strokovno podkovano podjetje znamo prisluhniti željam svojih kupcev in se prilagoditi razmeram na trgu. Prav gotovo boste v naši široki paleti vzorčnih modelov, bordur, zaključnih elementov in razgibanih barvah našli najboljše peči na drva. Naša storitev je celostna, kar pomeni, da smo z vami od začetnega posveta do prvega preizkusa peči v vašem domu.

Prav tako vam nudimo odlične poprodajne storitve, ki jih pri drugih ponudnikih ne boste našli, kot so rezervni deli, servisi in čiščenje. Med posvetom skupaj sestavimo idejni projekt, po potrebi opravimo ogled prostora in izberemo materiale. Nato sledijo gradbena dela, ki jih opravijo naši strokovnjaki, in preizkusi delovanje ogrevalne naprave. Po predhodnem dogovoru lahko za potrebe boljše vizualizacije končnega izgleda izdelka izrišemo računalniško risbo.

Na sedežu podjetja si lahko kurišča in primere izdelkov ogledate tudi v živo v razstavnem prostoru, ogledate si lahko tudi proizvodni proces izdelovanja keramičnih pečnic. Veselimo se sodelovanja z vami!