moderni štedilnik na drva

Očistite steklo kamina v 5 minutah!

Očistite steklo kamina v 5 minutah!

Steklo kamina z uporabo sčasoma lahko postane sajasto in prašno, a nič zato saj kamin s svojim delovanjem poskrbi tudi za čistilo stekla kurišča: ohlajen pepel. Vse kar potrebujete, da steklo spet zasije, so kuhinjske brisače, vedro vode in omenjeni pepel.

Postopek: Manjšo kepo kuhinjskih brisač potopite v vodo in nato v pepel. Zdaj temeljito krožno drgnite, dokler se saje ne raztopijo. Nato obrišite s svežo krpo in polirajte steklo, dokler ni čisto. Dokončano!

Pozor: Za namen čiščenja je najbolje uporabiti svetlo sivo obarvan pepel iz zgorelega lesa. Temnejši pepel lahko še vedno vsebuje grobe delce, ki praskajo steklo. Vedno tudi počakajte, da v pepelu ne gori več žerjavica. Pepel mora biti popolnoma hladen.

Čiščenje kaminskega stekla: drugi trije pripravki iz domače shrambe

Če vam nasvet o pepelu ne zadošča, ker se s trdovratno umazanijo ne želite močno boriti ali kamina že dolgo ne uporabljate, obstajajo tudi druga še učinkovitejša domača sredstva, ki dobro delujejo za ta namen.

1. Kis in pecilni prašek proti sajam

Preprosto zmešajte nekaj kisa s pecilnim praškom, da dobite viskozno pasto. To velikodušno nanesite na sajasto steklo. Po nekaj časa ostanke čistila očistite s stekla  z vlažno gobo. Če je močno umazana, lahko pasto pustite delovati tudi od 10 do 15 minut, preden jo obrišete. Nato polirajte s čisto krpo in posušite.

2. Steklo kamina očistite z limono
Limono prerežite na pol in dve polovici uporabite kot naravni gobici. Če želite boljšo učinkovitost, rahlo pritisnite na limono da iztisnete več soka. Nato obrišite s čisto vlažno krpo in posušite steklo.

3. Sajasto kaminsko steklo? Skuhajte črni čaj
Sajasto steklo kamina lahko očistite tudi s črnim čajem. Kako rešiti čaj s potekom roka iz koša za smeti? Zavremo približno liter vode in dodamo dve ali tri vrečke čaja. Pustite, da se ohladi in jo nato uporabite kot čistilno vodo. Nato obrišite s čisto vodo in posušite steklo.

čiščenje kamina

Čisto kaminsko steklo z namenskim čistilom za kamin Lienbacher

Domači pripravki včasih niso dovolj za trdovratne madeže ostankov saj. V takih primerih se je potrebno poslužiti namenskih čistil za kaminsko steklo. Izbirate lahko vse od sajastih gobic do razpršil in past za poliranje stekla. Naša prva izbira je čistilna pena za kamine Lienbacher kamin-scheiben, saj zaradi svoje strukture ne odteče iz stekla ampak ostane na njem.

Umazanijo najprej razgradi, da jo lahko potem s enostavnim potegom s krpo preprosto odstranimo. Čistilo Lienbacher kaminscheiben schaumreiniger lahko kupite tudi v naši prodajalni Peči-keramika. V vsaki bolje založeni trgovini, pa lahko najdete čistilo v razpršilu za pečico ali keramično ploščo, ki prav tako lahko na sajastem kaminskem steklu dela čudeže.

Upoštevati pa morate tudi, da kemična čistila niso posebej dobra za vas ali okolje. Domača čistila bi zato morala biti vedno prva izbira. Toliko bolje, saj vas trik s pepelom nič ne stane.

Zakaj kaminsko steklo postane sajasto?

Ob pravilnem kurjenju se saje na kaminsko steklo niti ne primejo in v tem primeru vam ni potrebno skrbeti za čiščenje stekla. Tu so 4 možni razlogi za sajasto kaminsko steklo:

1. Dovod zraka je narejen ali nastavljen nepravilno: če med gorenje pride do lesa premalo kisika, bo gorenje nepravilno in nastajalo bo več saj. Ob začetku kurjenja popolnoma odprite dovod zraka in ga med gorenjem ne zmanjšujte. Ogenj v kurišču mora gori s polnimi plameni. Če polno odprt dovod zraka ne pomaga, pomeni da do kurišča pride premalo zraka. Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav navaja, da se za zaprta kurišča šteje primerno, če se dovede 1,6 m3/kW zgorevalnega zraka. Dovod zraka za zaprte kamine je v večini primerov dovolj vsaj cev fi 12,5 cm, pravokotna cev 5 cm x 22 cm ali tri cevi fi 7,5 cm. Pri tem moramo paziti, da ne bomo z mrežico na fasadni rozeti, dotoka zraka v cev preveč zaprli.

2. Les je preveč vlažen: Polena, ki so premalo posušena in vsebujejo vlago nad 20% se ob gorenju najprej sušijo, da gre vlaga izhlapi, potem pa šele zagorijo. Hlapenje vlage na tak način znižuje temperaturo v kurišču, zaradi česar gorenje ni popolno in posledično nastaja več saj. Zato pri kurjenju vedno uporabljajte suha drva listavcev, ki so se sušil na suhem vsaj eno leto oz. imajo vlažnost od 12 do 20%. Več o tem v članku “Kako pomembna je vlažnost lesa za kurjenje v kaminu?

3. Polena so prevelika: Prevelika polena gorijo počasneje in tako tudi zavirajo popolno zgorevanje in poveča se nastajanje saj. To se lahko zgodi tudi, če v peč naložite preveč lesa. Zlasti les, ki gori blizu stekla kurišča, bo pustil vidne sledi saj. Torej poskrbite, da boste med nalaganjem lesa puščali dovolj prostora, da bo do ognja prišlo dovolj kisika za gorenje.

4. Uporaba napačnega goriva: če se v kaminu kuri debel karton, velike svežnje papirja ali drva z manjšo kalorično vrednostjo kot npr. smrekovina, bo to povzročilo močno nastajanje saj. Zato papirne odpadke pravilno odvrzite med gospodinjske odpadke in v kaminu kurite samo primerna goriva.

Zakaj kaminsko steklo postane sajasto?

Če boste upoštevali zgornja priporočila in pravilno kurili kamin, se lahko povsem izognete rednemu čiščenju kaminskega stekla. Pri temperaturah nad 300 ° C ostanki saj na steklu preprosto izgorijo, pod pogojem da niso preveč trdovratni.