moderni štedilnik na drva

Razvod toplega zraka za kamin

Razvod toplega zraka za kamin

Kamine lahko imenujemo tudi moderne priprave za ogrevanje, ker lahko ogrevajo s toplim zrakom moči 5.000 do 17.000 Kcal/h poleg prostora, v katerem je kamin, tudi sosednje prostore. Kamine z zračnim grelnikom lahko opremimo z ventilatorji, kapacitete 700 ali 900 m3/h, ki lahko s primernim razvodom toplega zraka ogrevajo več prostorov ali celo celotno stanovanjsko enoto, površine 80+150 m2.

Razvod zraka (Tehnični nasveti iz priročnikov za klimatizacijo in za termoventilacijo). Običajno se uporablja horizontalen razvod, z uvajanjem zraka vzporedno s stropom cca 2,50 m od tal, kar omogoča najboljše pogoje za razvod toplega zraka po prostoru. Ta način razvoda je zelo učinkovit, če dovodne zračne rešetke vstavimo na notranje stene stavbe in usmerimo dovodni zrak proti zunanjim hladnejšim stenam, še posebej, če so rešetke za povratni vod zraka spodaj, odstranimo sloj hladnega zraka pri tleh.

Dovodne rešetke – rešetke za povratni zrak in prehodne rešetke. Za dober izkoristek ogrevalne naprave je zelo pomembna pravilna medsebojna razporeditev rešetk za dovod, prehod in vračanje zraka.

Dovodne rešetke. Preko dovodnih rešetk dovajamo topel zrak v prostor. Svetujemo vgradnjo rešetk 20 – 30 cm pod stropom, tako preprečimo, da topli zrak ne piha neposredno na osebe v prostoru in omogočimo prost razvod zraka po prostoru. Istočasno dovedeni zrak vleče za seboj tudi zrak iz prostora, ki se postopno meša z dovedenim zrakom in zato ne povzroča neprijetnih zračnih tokov, usmerjenih na osebe. Zračni tok je treba pravilno usmeriti, da na svoji poti ne zadene ob stebre, spuščene strope ali tramove, ker bi usmerjen na omenjene ovire, lahko povzročil zgoraj omenjene neprijetnosti. Dimenzije zračnega dovoda (svetli presek) morajo biti v sorazmerju s kalorično močjo, potrebno za ogrevanje, in z izhodno hitrostjo toplega zraka ter jih je treba prilagoditi obliki prostora. Izogibajte se previsokim temperaturam dovedenega zraka (ne preko 60°C), ker visoka temperatura razslojuje zrak, ki ustvari tako imenovani efekt “rdečih ušes” zaradi preveč segretega zraka pod stropom in efekt “hladnih nog” zaradi hladne-ga zraka pri tleh.

Rešetke za povratni zrak iz prostora. Rešetke vgradite spodaj po možnosti na isti strani, kjer so dovodne rešetke V praksi predvidite vgradnjo rešetk v podnožje kamina, vendar primerno oddalje-ne od kurišča, v levo ali desno stransko oblogo kamina ali v neposredno bližino. POVRATNE REŠETKE čvrsto povežite s priloženimi gibljivimi aluminijastimi cevmi 14 cm na ohišje nosilca ventilatorja, ki je vgrajen pod nivojem kurišča.

Prehodne rešetke. Vgradite jih v notranja vrata med prostori (kadar ne puščate vrata stalno odprta), da omogočite povratek dovedenega toplega zraka iz najbolj oddaljenih prostorov do podnožja kamina – za ponoven ciklus preko ventilatorja, tako dosežete enakomeren razvod toplote do vseh prostorov.

Vgradnja: Praktični nasveti

razvod zraka pri tunelskem kaminu

Kanali za razvod toplega zraka

 1. Namestite kanale pod stropom ter jih izolirajte, predvsem začetni del. Kanale zamaskirajte npr. kot navidezne tramove z mavčnimi ploščami (s stekleno izolacijo in prevleko iz lesa), prepovedana je uporaba polistirola, ker sublimira.
 2. Brezpogojno se izogibajte izvedbam razvoda toplega zraka v podu ali v stenah; pri teh izvedbah je potrebno veliko časa, da segrejete same strukture, preden se prične ogrevati prostor.
 3. Naredite čim krajše povezave in priključke iz upogljivih alu-cevi l 4 cm z velikimi premeri, upor zraka skozi cev Alluflex je namreč 3 krat večji v primerjavi s kanalom iz pocinkane pločevine: (v prostoru dolžine 12 m lahko uporabite le cev dolžine 4 m).
 4. Izogibajte se neuravnoteženim izvedbam že v osnovi, kot so npr.: — ne priključite na daljši razvodni kanal dveh ali treh rešetk in na drugega krajšega eno samo rešetko Zrak se bo usmeril na najbližjo rešetko, tudi če zračni tok dušite.
 5. Dovodne rešetke namestite 2,50 – 2,70 m nad tlemi in usmerite tok zraka proti sredini prostora.
 6. Dovod zraka iz nižje montiranih dovodnih rešetk je nadležen za osebe v prostoru.
 7. Odsvetujemo dovod zraka skozi dovodne rešetke v isti prostor; v katerem je instaliran kamin. Temperatura se namreč poviša zaradi prenašanja toplote v prostor, ker že sam kamin seva toploto; vse na račun ostalih prostorov, ki jih ogrevate samo preko kanalov s prenosom toplote.
 8. Pri montaži kamina brez dovoda zunanjega zraka za zgorevanje MORATE usmeriti dovodni kanal v prostor; v katerem je kamin. (BY-PASS zrak za gorenje).
 9. Za ogrevanje stanovanja 50+60 m2 na severu in stanovanja 70:80 m2 na jugu je smotrna uporaba kaminov na zrak.
 10. Pri izvedbah z razvodom zraka s kanali je vedno smotrna vgradnja avtomatske enote z ventilatorjem, kapacitete 900 m3/h. Enoto z ventilatorjem morate poganjati z največjo ali srednjo hitrostjo; pri najmanjši hitrosti izhaja iz najbolj oddaljene rešetke premalo zraka.
 11. Uporaba ventilatorja, kapacitete 700 m3/h je priporočljiva le za ogrevanje prostora, v katerem je postavljen kamin.

Priključki za zrak v podnožju kamina

Kroženje zraka

 1. Zrak, ki ga odvajamo v prostore, moramo vračati v izmenjevalnik toplote preko priključkov za povratni zrak na ohišju ventilatorja, ki je montiran v podnožje kamina.
 2. Kot vodilo za povratni zrak se uporabi hodnik kot tudi same sobe, vendar je treba v vrata vstaviti prehodne rešetke. Kjer to ni izvedljivo, morate nujno puščati vrata odprta.
 3. Izogibajte se širjenju neprijetnih vonjav, zato ni nikoli dovoljeno vračati zrak iz KUHINJE in KOPALNICE. V teh dveh prostorih morate narediti v steni odprtino z rešetko ali vstaviti v okno rešetko za iztiskanje zraka navzven. N.B. V prostore, iz katerih ne vračamo zraka nazaj, je potrebno dovajati topli zrak v večjih količinah (od 50 do 1 00%).
 4. Kamin, ki ogreva samo en prostor, zadovoljivo deluje tudi brez priključka C za zunanji zrak. Vendar je v tem primeru nujno, da povežete enega od priključkov A ali B z zunanjim zrakom, da dovajate zrak potreben za zgorevanje.
 5. Kamin s “profesionalnim” razvodom morate vedno opremiti s priključkom C za zunanji zrak za zgorevanje. Na sprednji strani kamina ni dovoljena vgradnja rešetk za kanale povratnih vodov zraka; rešetke ali odprtine lahko izvedete le v levi ali desni stranici. Eventualno lahko uporabite en priključek za zajemanje zraka iz sosednjega prostora.
 6. Rešetko za dovod zunanjega zraka opremite z mrežo proti insektom in s premično zaporo (za vetrovne dneve).
 7. Dovodi za povratni zrak iz prostora so lahko tudi kot vidne odprtine, zamaskirajte jih na različne načine (niša za drva, odprtina pod klopjo itd.), odprtine v steni za povezave s sosednjimi prostori primerno estetsko zamaskirajte.
 8. V primerjavi z normalno potrebnimi dovodi je za kamine v kletnih prostorih ali v delno poglobljenih prostorih (taverna ali klet) vedno potrebno vgraditi kanal za dovod zunanjega zraka za zgorevanje z dvojnim svetlim presekom oziroma s ø16 / 18 cm.

Članek je informativne narave zato si podjetje Peči keramika pridržuje pravice vnosa morebitnih napak in ažurnosti podatkov. Za natančne informacije mojstra in individualna vprašanja nas kontaktirajte na telefon ali mail. Veseli pa bomo tudi vašega osebnega obiska v našem salonu!

Vir besedila: G. Giani in G. M. J. Lavarini. (1995). Vse, kar ste želeli vedeti o kaminih : ilustriran priročnik o kaminih. Milano: Di Baio.